Doften av hembakat bröd...



Såhär i sportlovstider bjuder vi på ett smarrigt brödrecept, perfekt att avnjuta i en snödriva bredvid skidspåret eller helt enkelt till sena frukosten på söndag. Kan komma väl till pass efter en riktigt skafferirensning, då man kan addera ungefär vad man vill när det gäller nötter, frön och frukt.

Skållning:
2 dl vetekross
2 dl grahamsmjöl
2 tsk salt
4 dl kokhett vatten

Utbakning;
50 g jäst
4 dl ljummet vatten, 37 grader
1 dl mörk sirap
2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl
150 g torkad frukt, grovt hackad
150 g nötter, grovt hackade

Blanda alla torra ingredienser till skållningen och häll på det heta vattnet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar, eller över natten.
Smula ner jästen i en bunke och häll på vatten och sirap. Blanda i skållningen och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Vänd ner frukt och nötter.

Låt degen jäsa under bakduk 30-40 min. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 2 bitar. Baka ut till 2 runda bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pudra med mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden 25-30 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler utan bakduk.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0