Nytt hos oss: Linum SenseFör ett par veckor sedan fick vi in en leverans från Linum, med deras kollektion Linum Sense. Den består av handdukar i fyra olika storlekar, tillverkade av endast ekologisk bomull. De naturnära pastellerna gör sig fina på bryggan i sommar, under den stekande heta sommarsolen. 

Handdukarna absorberar mycket vatten tack vare den räfflade ytan. Samtidigt gör den blyga tjockleken att de torkar snabbt och tar liten plats i väskan eller skåpet.

Ljusverkstad inför påsk

Pysselsuget smög sig på under helgen, och snart var jag i full gång med att knäcka ägg. Låter kanske konstigt, men faktum är att de här äggljusen är exempel på enkelt och miljösmart pyssel som kan uppskattas lika mycket av barn som vuxna.


Att använda sig av gamla ljusstumpar är både ekonomiskt och miljövänligt. Då går även veken att använda om den är tillräckligt lång. Har man inga stumpar så finns både stearin och bomullsveke att köpa i pysselaffärerna.


Knäck den smala änden på äggen mot en hård yta och bryt av flisor så att du får en snygg och till synes naturlig kant, med ungefär halva skalet i behåll. Mät upp vekarna och fäst dem över äggen.


Stearinet smälter man lätt i en koservburk i vattenbad. Det går även att göra direkt i kastrull, men ett tips är att låta favoriten stå kvar i skåpet.


Häll upp och låt torka, klipp veken ganska kort. Ljusen gör sig perfekt i krukan med påskliljor, men kan också piffa upp vilken påskdukning som helst i en helt vanlig äggkopp.

På tal om bambu...Vi har sålt den här skönheten ett tag nu, men det betyder inte att den inte förtjänar att uppmärksammas. Lampan heter Soomkai och är designad av Jimmy Schönning för Watt & Veke. Inspirationen fann Jimmy hos några hönsburar i Thailand, liknande i både material och form. 

Förutom att den är fin att se på, var det initiativet att skänka en del av intäkterna till hiv-smittade barn i Bangkok vi föll för.

Våren bjuder på bambu-boom

I och med asiatiska influenser och natur på trendlistan förtjusas fler och fler av fördelarna med bambu. Detta gräs, med sina smått otroliga egenskaper odlas nu stort, och intresset blir bara större. Som trä är det hårt, slitstarkt och ljuståligt och passar till möbler, köksinredningar och golv. Som textil fiber är det svalt, mjukt och blankt, för det mesta helt ekologiskt odlat.

Det är miljösmart på många sätt, och faller oss i smaken. Det växer snabbt - väldigt snabbt. Uppgifter vittnar om otroliga tre till fem centimeter i timmen. Dessutom skördas de genom beskärning, vilket innebär att växten genast tar fart igen, på samma rot som tidigare.

I vår syns materialet i såväl möbler som textilier och husgeråd. Vi kan redan nu erbjuda ett par varianter hos oss. Det senaste tillskottet är de här skålarna från African Image.

Vårfräscht till köket från Eva SoloVi har just dukat upp en bord fyllt med stilren design från Eva Solo Collection, med nämnare som enkelhet, markanta linjer och högt bruksvärde. Alla tre syns igen i det fyrkantiga durkslaget som har greppvänliga hörn, och fötter som gör att du kan servera den krispiga salladen direkt ur durkslaget under sommarens grillkvällar, om vi nu får drömma oss så långt fram i tiden.

När vi ändå är inne på middagar i kvällssolen kan vi också passa på att nämna salladsskålen med sitt praktiska handtag som gör att den är smidig att flytta runt. En annan favorit är den klassiska Eva Solo-karaffen som är utformad att passa i de flesta kylskåpsdörrar, med neoprenfodralet som håller innehållet i rätt temperatur längre.


Problem med bananflugor?Ena sekunden kan det vara frid och fröjd i diskbänksskåpet, för att sedan invaderas av bananflugor. För bästa effekt gäller såklart att avlägsna orsaken till invasionen, men ibland är den outgrundlig, och då har vi ett knep som några av er kanske redan känner till.

Placera ett glas med någon av flugornas favoritdrycker på det draddabe området och fyll på med några droppar diskmedel. De brukar falla för vinäger, ättika och sötsaker som socker och honung. Teorin är att flugorna sätter sig och ska dricka, men drunknar då diskmedlet tar bort ytspänningen. Funkar bättre än man kanske tror, och vips är ett litet störningsmoment ur världen.

Snygga accessoarer från Ceannis

Hoppas att ni sportlovsfirare haft en härlig vecka, och att alla ni andra också hunnit njuta av solen som hälsade på i början av veckan. Tiden rusar förbi och snart är den bitande kylan ett minne blott. Härligt, eller vad tycker ni? Nya årstider på ingång betyder nya kläder och nya stilar.

En stil vi tycker mycket om är Ceannis. Sensuellt och asiatiskt med starka svenska influenser. De erbjuder jordnära färger och slitstarka material i framför allt väskor och necessärer, men även sjalar, plånböcker och mobilfodral. 


LEGO för nya användningsområdenFörra året släppte LEGO en serie matlådor, vattenflaskor och förvaringsboxar, och nu finns de äntligen hos oss. Lunchboxen rymmer flera av de små förvaringsboxarna, så om man kanske vill kan man separera salladen från dressingen, eller smörgåsen från frukten. Kan vara en rolig detalj på kontoret innan du sticker iväg på lunch, men kanske ännu roligare för barnen att få ha med sig på skolutflykterna. Lådorna tål att frysas och att diskas i maskin.

Förvaringsboxarna finns i olika storlekar och modeller och funkar till det mesta. Som behållare för skrivbordstillbehör eller som legolåda, kanske?


Vårnytt till barngarderoben!Lagom till sportlovet har vi fått in en hel drös lekvänliga plagg från Villervalla. De har skön passform och är gjorda för att hålla för allt som kan tänkas hända i barnens värld.

Ett formstarkt unisexkoncept för alla tillfällen – med bra kvalité, till bra pris, var vad företagets VD saknade när idén till märket föddes.
Nu erbjuder Villervalla smidiga basplagg för lekstunden inne, såväl som slitstarka, vind- och smutsavvisande ytterkläder för en dag i skogen eller pulkabacken.

Eftersom att konstgjorda och miljöfarliga ämnen bara blir vanligare blev miljön en extra viktig aspekt för företaget. Noggranna tester görs på alla plagg och dess produktion så att de inte innehåller några oönskade kemikalier, både för barnens och miljöns bästa.

 


RSS 2.0