Vår etikett på Klinta & Co's ljus





Titta vad roligt! Vi är väldigt stolta över att ha fått våra egna etiketter på de populära massageljusen från Klinta & Co.

De här ljusen är inga vanliga ljus, utan härliga aromaterapiljus som ter sig som ett doftljus, men fungerar som massageolja. Oljan tempereras och blir flytande när ljuset tänds, utan att kännas för varm mot huden.

Ljusen är handgjorda i England, av resurser från förnyelsebara källor. De består av rapsolja, ekologiskt sojavax och etiskt framställd palmolja. Oljor som egentligen är framtagna för livsmedelsindustrin och därmed ätbara. Ljusen är fria från konserveringsmedel och vegetabiliska rakt igenom.
Något för en stel vinterkropp kanske? Just nu har vi en tävling på vår Facebooksida där du kan vinna ett stort ljus i vafri doft!

Doften av hembakat bröd...



Såhär i sportlovstider bjuder vi på ett smarrigt brödrecept, perfekt att avnjuta i en snödriva bredvid skidspåret eller helt enkelt till sena frukosten på söndag. Kan komma väl till pass efter en riktigt skafferirensning, då man kan addera ungefär vad man vill när det gäller nötter, frön och frukt.

Skållning:
2 dl vetekross
2 dl grahamsmjöl
2 tsk salt
4 dl kokhett vatten

Utbakning;
50 g jäst
4 dl ljummet vatten, 37 grader
1 dl mörk sirap
2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl
150 g torkad frukt, grovt hackad
150 g nötter, grovt hackade

Blanda alla torra ingredienser till skållningen och häll på det heta vattnet. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar, eller över natten.
Smula ner jästen i en bunke och häll på vatten och sirap. Blanda i skållningen och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Vänd ner frukt och nötter.

Låt degen jäsa under bakduk 30-40 min. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i 2 bitar. Baka ut till 2 runda bröd och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Pudra med mjöl och täck med bakduk. Låt jäsa ytterligare 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen till 200 grader och grädda bröden 25-30 minuter. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler utan bakduk.


Studioglashyttan Vet Hut



Mitt i glasriket småland driver Design House Stockholm en småskalig glasindustri med uppkäftighet och kreativitet som två av ledorden. Glashyttans namn är Vet Hut, och innanför dess väggar ryms ett helt glasbageri där ingen skapelse är den andra lik. För vissa klingar Vet Hut bekant. Mycket riktigt så fanns det en rörelse med samma namn på 60-talet, där formgivare som Ulrica Hydman-Vallien och Rolf Sinnemark ingick.

Bakom alla högtflygande idéer som delas inom Vet Hut idag, finns namn som Erik Höglund, Timo Sarpaneva och Signe Persson-Melin. Några av deras skapelser är de ovan, där man valde att sätta samtliga formgivare bakom den gemensamma nämnaren "den övervikta kanten". Den tjocka kanten har länge haft en betydande roll för glasets funktion, då man länge vetat att hållbarheten ökar märkvärt. Tekniken är dock inte lätt att behärska, men Design House Stockholm har den skicklige glasblåsaren Christopher Ramsay som mästare i hyttan, och ställer med stolthet sina produkter i rampljuset.

En vårdande nyhet för vintertorr hud



De här ljuvligt söta burkarna är storsäljare i Japan, Storbritanien, Australien och USA, och nu har de även kommit till skandinavien,- och oss.

Man kan lätt tro att det är burken man betalar för, då den är ett konststycke i sig, men faktum är att innehållet är av finaste kvalitét.
Lotionen innehåller en stor mängd naturliga råvaror som havre, kokossmör, lavendelolja, jojobaolja och apelsinblomma. Tillverkningsprocessen står för det naturliga tjockningsmedlet, och doften kommer från eteriska oljor som kamomill, apelsin och ros.

Resultatet är denna veganska lotion som lätt absorberas av huden, och passar lika bra till ansikte, kropp och händer. En vårdande gåva till vintertorr hud. Askarnas mönster finns bara i begränsad upplaga, och går utmärkt att tvätta ur och använda till smyckesask eller liknande när lotionen är slut.


Stockholm Furniture & Light Fair 2012







Förra veckan slogs portarna upp för Stockholm Furniture & Light Fair, världens största möbel,- och ljusmässa sprängfylld med skandinavisk design. Hallarna var fyllda med fräscha nyheter, i välbekanta material som trärent och tung betong.
Levenrantörerna hade förstått vikten av en snygg monter och monterarkitekturerna var välgenomtänkta, vilket gav flera utställare plus i kanten, och lite extra inspiration för beskådaren. 
Ung och innovativ design fick möta klassiska och länge beprövade material, och vi besökare fick ta del av en schyst mix.


En av uställarna var välkända Jan Rundgren, som visade upp trendutställningen med temat "mitt hem är min borg". Hjärtat i många moderna hem är köket, vilket också är navet i Jan's utställning, omgivet av ett antal rum som bygger på kommande inredningstrender.
-Jag har valt att fokusera på hemmet som en viktig del av våra liv - inte bara som en viktig plats för umgänge och en säker reträtt, men också allt mer som en arbetsplats, sa Jan Rundgren, som menar att hemmet är en plats för kreativt skapande och personliga uttryck. Vi kan inte annat än att hålla med, även här.


Filippa K's säsongsnyhet i butik


2003 startade samarbetet mellan Rörstrand och modehuset Filippa K, och idag ser vi ett sortiment om tjugo artiklar. Nytt för 2012 är det nya mönstret, Burkina.
Mönstret ser handmålat ut, men är aningen mer kraftfullt och dramatiskt än kamraterna Ink Stripe, Net Trim och Net som också finns som mugg, skål och assiett. Alla varianter har egen karaktär, men kan med fördel kombineras.

Inspirationen till Burkina har modehuset hittat i kultur och hantverkstraditioner i andra länder, närmare bestämt i hur kvinnorna dekorerar sina hus i just Burkina Faso. Djärvt, men stilrent. Vad tycker ni?


Kastehelmi i ljuslykteformat



Vissa av er kanske känner igen glasserien Kastehelmi från Iittala? Serien designades redan 1964 och relanserades 2010. Nu har ett nytt tillskott gjort entré i glasfamiljen, och det är ljuslyktan i olika färger, som även den är prydd med daggdroppar, liksom fat och skålar. Designern bakom orginalidén är Oiva Toikka. Han inspirerades av de glittrande pärlband som pryder grässtråna om sommarmorgnarna och ville samtidigt ha en design som kunde dölja skarvarna som blev på pressglaset i tillverkningen. Hans idé var uppenbarligen briljant och Kastehelmi blev en storsäljare.

Hantverk från Marocko







En av vårens nya levenrantörer hos oss är Rif Design, som importerar och säljer gediget hantverk i form av keramik, möbler och textilier från Marrakech i Marocko. Här är det inte strikt och grafiskt som gäller, utan handgjort från grunden, målat med miljövänliga färger, av enbart vuxna människor.

Vår favorit blev keramiken. Fascinationen ligger i den Marockanska kulturen, och allt vad den innebär. Mat och hantverksprodukter i unik design, som allt är genomsyrat av färg. Det vore väl inte fel att få duka upp en middag à la Marocko på ett bord smyckat i landets tecken, som taget ur en resebroschyr?


RSS 2.0