"Här sitter jag och känner in rummet"

 
Jag gjorde en ernst häromdagen. Jag lät gräset kittla mina tår, dinglade med fötterna från balkongen och gick barfota flera timmar. Någon sa för ett tag sedan att det inte finns något som går upp emot att släppa fötterna fria efter en hel vinter, och ja, det kanske är så. Åtminstone skulle väl svaret bli så om man frågade Ernst Kirchsteiger.
 
En mysfarbror som kanske mest kommer vara ihågkommen för sina alla citat om hundra år. "Färgen får det att brumma som en liten humla i mitt bröst", "här sitter jag och känner in rummet" och "man måste se kuddarna som en orkester?" är bara några av hans många uttryck. Man måste se charmen i dem, och som det verkar så gör man det helt och fullt eller inte alls. Vad tycker ni?
 
Hur som helst har Färg&Form en konceptserie designad av självaste Ernst, i äkta och äkta material och ett enkelt formspråk. Vi har krukor, muggar, brickor och trädgårdspoesi på Hamngatan 10. Välkommen in!
 

Stig Ahlströms bambubricka finns hos oss

 
 
Design House Stockholm själva beskriver Leaf Tray som den perfekta iden. En sån idé som är så solklar redan från början att den inte behöver finslipas alls innan den blir till verklighet i form av en produkt. Två enkla bitar trä som hålls samman av gravitationen. Brickan är gjord av bambu, ett mångsidigt material som vi hört mycket i designvärlden det senaste året. Förutom den underbart snygga designen är ett riktigt stort plus den smidiga förvaringen. När brickan inte används kan den lätt plockas isär och förvaras platt.
 
Ett givet användsningsområde är som fruktskål, men kan ni tänka er något snyggare att duka upp frukostbrödet på till helgen?
 
 

Svenska Monica Förster för Alessi

 
Ni har säkert sett den förut, och här kommer den igen - måttsatsen som liknar ett torn. Tower är något ganska främmande jämfört med vad vi är vana att se från Alessi. Det brukar vara lekfullt ända ut i fingerspetsarna vad gäller såväl material som färger och former. Tower tillhör den mer nedskalade och stilrena kategorin. Ja, man skulle nog kunna säga "lite mer skandinaviskt". Och det är inte så konstigt. Designern Monica Förster är den första svensken att få designa för Alessi, ett samarbete som kan klassas nästan som historiskt. Hon har blivit en stjärndesigner och vi ser henne lite varstans.
 
Alberto Alessi berättar:
”Monica Förster tillbringade de första åren i sitt liv i stora restaurangkök under vägledning av sin far som var en framstående kock. Den känsla för kulinarisk estetik som hon förvärvade i restaurangmiljön gör sig också påmind i den här lilla fina skulpturen som passar på köksbänken”.
 
Inspirationen kommer uppenbart från gamla vikter och måtten kan staplas på varandra eller inuti varandra. Leker man med fantasin ser man inte bara ett snyggt mått som gör sig bra på köksbänken utan också en serveringsskål eller örtkruka. Ett plus i kanten får Monica Förster och Tower av mig för att vi numera slipper leta de allra minsta måtten i en evighet i kökslådorna.

Sommarvibbar av Marimekkos Ahonlaita

Känner du för att föra in sommaren hos dig? Marimekko har nyligen släppt ett gäng produkter alla med namnet Ahonlaita. Genom att addera vita, blå och röda blommor mot den krispigt vita bakgrunden förmedlar Aino-Maja Metsola ett tydligt budskap av att somaren är påväg. Vem skulle inte bli glad av att börja sommarmorgnarna med en kaffe ur en Ahonlaita-kopp?
 
Även textilierna går i samma somriga tecken. Att Marimekko har förkärlek till färg är ju vida känt, men av dessa somriga, blomsterbeklädda mönster höjs humöret ett ytterligare steg på skalan. Vi har dem i olika former på Hamngatan 10, som grytlapp, kudde, metervara and so on. Kika gärna in så hjälper vi dig!
 

Ännu ett vårtecken!

 
 
Pust! Vi klarade det i år igen! Äntligen är maj månad här och sommaren står för dörren. Valborg har spenderats på bästa sätt, trots utebliven majbrasa i badhusparken. Inledde maj månad med att lapa sol och djupdyka i inredningsmagasin på balkongen. Nu har i alla fall jag fått mersmak på det fina vädret och längtar efter mer, är ni med mig?
 
Något som passar ypperligt att påminna om i dessa tider är Fermobs leverans av trädgårdsmöbler. Härligt färgsprakande Bistro har återigen tagit plats i gränden utanför Hamngatan 10 och visst är väl det härligt? Ännu ett vårtecken. Bättre stolar för balkongen eller verandan finns knappt. Alla vet vi att lite färg i vardagen har en uppiggande effekt, och när hösten kommer eller altanen hastigt måste omvandlas till dansgolv fäller man bara ihop möblerna och ställer dem där de lämpar sig bättre för stunden.
 
Kom in och provsitt, ta en kopp kaffe, spana in nyheter och njut!

RSS 2.0