Förkylningstider och allt vad det innebär

 
Att vi aldrig tycks bli kvitt förkylningarna. En lömsk sådan kom smygande i helgen, och imorse var den här på riktigt. Virusen har packat upp sina väskor och bosatt sig i mitt system för någon vecka. Minst 20% av er känner säkert igen er. Det är ju den tiden nu.
Vi snorar och gnäller. Ofta kräver vi särbehandling i sann Prinsessan på ärten-anda. Andningsljuden påminner om något väsande djur på nätterna, och vi vaknar med en torr mun och igenkorkad näsa. Pigga nog att släpa oss till jobbet, men lite för degiga för att sluta gnälla och hålla den goda stämningen vid liv.
 
Vi släpar oss förbi apotekshyllorna med förkylningspreparat, men där tar det stopp. När bacillerna väl satt igång är det för sent, brukar det ju låta. I samma stund som jag räknat ut vad apotekssumman istället skulle resultera i på något trevligt fik eller i min garderob är jag ute på gatan och påväg hem igen.
Mitt trevligaste förkylningsknep är lugn i soffan, en varm pläd och litervis med te med ingefära, precis så som jag har det i skrivande stund. Om det sedan är så effektivt som jag vill tro är en annan femma. Det finns ju tusentals tips att välja mellan, så nu frågar jag er, vad gör ni när förkylningen står för dörren?

Dags att stressa av

 
 
 
I våra butiker just nu finner vi många exempel på produkter där relief, textur och ytor är i stort fokus. Vi leker glatt med kubiska mönster och spejsat. Trots det är minimalismen stående, och mixen passar fortfarande in i den Nordiska stilen. Det känns fortfarande Svenskt och lagom. 
Möblernas ytor får gärna hålla sig till det enkla och lättmatchade, då inredningstrenderna idag har lika drastiska skiftningar som i modevärlden.
Redan blickar vi framåt. Internationella trendanalytiker förbereder oss på en explosion av gult. Solgult och brandgult blandas med blekare toner. I övrigt 2013 så kommer de försynta nyanserna fortsätta att vara stora, samtidigt som det ska vara varmt och exotiskt.
Vi njuter av det vackra skandinaviska, med pasteller och jordnära nyanser. Vi tänker naturligt ljus, som i trä, sten och lera.
Dock lika heta, och kanske ännu mer intressanta och främmande är de afrikanska vibbarna. Ett väldigt brett uttryck med tanke på Afrikas yta, men influenserna är hämtade från många delar och mixas samman innan de når oss.
 
Trenderna 2013 är varken konstgjorda eller krystade, men så nära naturen man kan komma. Behövligt när hastigheterna och förväntningarna i vårt bland oss skruvas upp, och vi stressar mer än någonsin.

The Africa Collection från Mateus

En utstickande trend på Formexmässan var som hämtad direkt från Nordafrika. Mateus har nappat på den, och lät deras nya kollektion spegla sig i hela montern.
 
 
Jag nämnde Mateus nya kollektion i förra inlägget, men ångrade mig ganska snabbt. Varför inte ge den spektakulära serien ett eget inlägg? Jo, så får det bli. 
Den är minst sagt något annat än vad vi är vana att se från Mateus, men så himla rätt ur trendsynpunkt. Ett utmärkt exempel när man ska beskriva vad som händer med ordet "grafiskt" i år. I modevärlden har vi ju sett de här inslagen ett bra tag, men inom inredning känns det lite färskare.
 
Ni kanske känner till Filippa K-serien från Rörstrand, och muggen som kom förra året, med tydlig inspiration från husen i Burkina Faso? Snarlikt, men en aning snirkligare är de mönster vi stöter på här.
Serien har fått namnet "The Africa Collection" och inspirationen är hämtad i synnerhet från de jordnära afrikanska färgerna, som kryddats med det lika trendsäkra svarta. En design som direkt höjer temperaturen runt middagsbordet. Vad tycker ni?

Maison & Objet

 
Bilden av den starka trenden blev extra tydlig tack vare den här afrikanen och hans otroliga skicklighet. Ur den egentillverkade vävstolen svepte metervis med gedigna hantverk.
 
Förra helgen styrde Malin sin kos mot Paris och en av världens största inredningsmässor, Maison & Objet. Väl där möttes hon såklart av ett vimmel av människor, nytänkande former, trendrätta färger och en herrans massa intryck. En trend som hon har med sig hem, precis som efter Formexmässan, är afrikanska influenser.
Det är dags att vi lämnar det nordiskt minimalistiska med fårskinn, ljusa träslag och vitt, vitt, vitt för en stund. Det får gärna vara rustikt och tugnt. Det som vi kallar geometriskt har fått en alltmer snirklig klang och inslag från de afrikanska hantverken. Det får gärna vara lite krackelerat och skavt, men ändå elegant och inte för mycket. Svart har blivit en accentfärg för att förstärka de övriga kulörerna, och hela färgpaletten kan beskrivas som en savann med starka och ettriga inslag.

Snyggare och snällare take away


En annan företag vi sprang på under Formex var KeepCup. Ett företag med ambitioner att hjälpa vår miljö, med hjälp av en snygg take away-mugg i plast för den som är på språng med sitt kaffe. Samt för alla andra.
Företaget grundades av ett par Australiensiska bröder för tre år sedan, och har nu nått ändå till oss. De drev sex caféer i Melbourne, med fokus på take away. Med tiden började den snabba konsumtionen av plastmuggar och lådor bekymra bröderna, och det var så idén till KeepCup föddes.
Globalt konsumerar vi över 300 miljoner ton papper varje år, det mesta av ny pappersmassa, och i 35 plastmuggar finns tillräckligt med plast för att göra en stor KeepCup. Tillräckligt med anledningar att tycka om bröderna Forsyths initiativtagande, tycker vi. Muggen passar i de flesta kaffemaskiner, väger lätt, ger bra grepp och viktigast av allt, den är snäll mot vår miljö. ...och snygg förstås. Perfekt att ha på jobbet eller universitetet.
 
Flera caféer runtom i USA har speciella erbjudanden för den som har med sin egna KeepCup. Ett bra steg på vägen för våra miljöförbättringar, eller hur?
 

Retro från Aveva


Några produkter som vi fattade tycke för under Formexmässan är de här handgjorda plånböckerna från Aveva Design, ett litet företag med stor passion för färg och kvalité. Plånböckerna är huvudsakligen gjorda av återvunna retrotyger som är helt rätt i tiden. Inuti finns tio plastfickor med plats för alla tänkbara kort, samt sidofack med plats för sedlar, kvitton eller visitkort. En personlig plånbok, och trevlig present.

Slut på sommarens lata dagar


 
Ni som har sparat några semesterdagar inför hösten kan skatta er lyckliga. Förhoppningsvis blir hösten finare är sommaren varit, men för de flesta av oss har ju dock skola och jobb dragit igång, så jag tänkte passa på att visa det här snygga skrivbordet som vi kånkade in på Hamngatan 10 under sommaren, och fyllde med härligt skrivmaterial från Marimekko. Femårskalendrar, anteckningsböcker, block, post-it-lappar och snygga vykort har trängts ett tag i väntan på hösten. Rätta mig om jag har fel, när jag påstår att det alltid är lite roligare att jobba vid ett snyggt skrivbord.

Naturlig hudvård från Lilla Bruket

 


 
Avnjuter i skrivande stund en nybakad bulle till söndagskaffet. Det blir en lugn avslutning på en hektisk vecka, så jag kom att tänka på vad som skulle kunna fullborda en dag som denna. För några veckor sedan kom ett väldoftande lass produkter från Lilla Bruket till oss på Hamngatan, och lite egentid i badkaret känns inte mer passande än nu, när hösten sakta smyger sig på.
 
Produkternas bas är framställd av olika vegetabiliska råvaror, örter och eteriska oljor. Alla med olika egenskaper. Vare sig man söker en produkt som verkar läkande, skrubbande, energigivande eller mjukgörande så kan man hitta den i Lilla Brukets kurbadssortiment.
Mineraloljor och paraffiner som är basingrediensen i de flesta massproducerade produkter innehåller inga vitaminer, inga mineraler och inga natuliga fetter, och därför kan det vara ett trygghetsbeslut att använda naturlig och ekologisk hudvård som inte innehåller artificiella förtjocknings,- färg eller doftmedel. Dessutom är förpackningarna himla snygga att ha på en öppen hylla i badrummet, i handväskan eller i köket.

Feminin sötma och kitschig maximalismDags att visa nästa hälft av Formex trendzoner. En flickdrömsaktig miljö med rosa, pärlor och fluff, och den andra aningen vildare.
The Milky Way var om hämtad direkt ur en sockervaddsmaskin och pastelligt var bara förnamnet. Här ligger återigen hantverket i fokus, och man blickar tillbaka på äldre tiders ideal om att laga, återanvända och vårda. Något som inte bara är ekonomiskt och miljövänligt (som om det vore bara) utan också estetiskt. En salig blandning av lappat och lagat till det perfekt minimalistiska, som designgruppen bakom zonen själva beskriver det. Atmosfären var "Alice i underlanet"-liknande och mystiska melodier strömmade ur högtalare i väggarna.
 
Känslan kom igen i nästa tema,- Silly Walk. Ljuden förde tankarna mot cirkus och glada folkhop medan ögonen bevittnade ett organiserat kaos där fantasin inte satt några gränser alls. Bordsbenen var skyltdocksben och stolarna hängde på väggarna. Även om det inte var det enklaste att urskilja varje pryl så skvallrade många detaljer om vad som komma skall. Vi har en rockoko-inspirerad trendhöst framför oss, och vi flyttar tillbaka i tiden till de snidade finrummen.


RSS 2.0