Nytillskott i Kastehelmiserien

 
Ni har väl inte missat att Iittala kommit med med några tillskott till Kastehelmiserien?
Daggdropparna relanserades i samband med Oiva Toikkas 50-årsjubileum hos Iittala 2010, och är lika populära idag som för 45 år sedan. Ljuslyktorna i ett antal färger, 1,9 literskålen och det ljuvliga kakfatet fanns inte med vid seriens födelse 1964. Kakfatet är den nya favoriten och vi väntar ihärdigt på leverans nummer två. Det funkar utmärkt som serveringsfat, ostbricka eller fruktfat och ser sådär lagom festligt ut, precis som det ska göra när tårtor och kakor åker fram.

Snart samlas vi på krogstråket

 
Drömverandan, där man njuter av ett glas vin och räkor intill den glittranden Storsjön.
 
För några veckor sedan var vår Malin på roadtrip till Ulvön utanför Örnsköldsvik. Även kallad pärlan i Höga kusten, men kanske allra mest känd som surströmmingens vagga. En av öns stoltheter stavas Almagränd, en restaurang som kommer till Krogstråket i år. Krogen har redan blivit omskriven i tidningarna, men vi drar oss ändå inte för att lägga in en liten rekommendation nu när den väldigt maffiga lokalen tagit plats.
 
Här hittar alla surströmmingsälskare sitt paradis, men även den som vill njuta av en saftig oxfilé gör det vägg i vägg.
Underhållning bjuds varje dag av lokala artister, och även reggaen kommer hitta in på Almagränd i form av reggaeartisten Governor Andy. Hoppas vi ses där!


Iittalas stora höstnyhet: Sarjaton

 
Det pratas på alla håll om Iittalas stora höstnyhet, Sarjaton. Ända sedan Kaj Franck formgav "Teema" för 60 år sedan har Iittala varit känt för sina rena och enkla linjer och grafiska utgångspunkt, men med Sarjaton tar Iittala ett steg framåt. Fiskbenstexturen och de jordnära färgerna är väl genomtänkta och resultatet av ett innovativt samarbete. 
 
Ordet Sarjaton betyder "ingen serie" och syftar på produkternas mix-and-match egenskaper. Här är fantasin den enda begränsningen och genom att variera  och kombinera de olika delarna kan man enkelt förändra atmosfären efter situationen. Serien står över det formella och informella och passar lika bra i alla sammanhang.
Hela kollektionen känns taktil och mjuk, och inspirationen kommer just från finskheten och den långsamma livsstil som är värdefull för oss i skandinavien.
Själv är jag helt såld, som så många med mig, men vad tycker du? Bilderna är så fina att man får lust att dra fingrarna över reliefen. Kollektionen släpps dock inte förrän i september, men ni vet, den som väntar på något gott...
 
 
 
 

Anettes FrukostflingorJag är en riktig frukostmänniska, och tycker att frukosten kan vara den bästa stunden på dagen ibland. Speciellt om den är hemmagjord och avnjuts en ledig morgon, utan stress och gärna med gott sällskap.
Innan Pia gick på semester lämnade hon över ett litet müslirecept som ni äntligen ska få ta del av, efter att det samlat damm på mitt skrivbord några veckor. Köpt müsli innehåller ju oftast inte mycket mer än havregryn, så nu vet jag vad jag ska ägna min kväll åt. Allt för att få njuta länge imorgon.
Ha en fortsatt trevlig helg så kanske vi ses till veckan!
 
Blandas i bunke:
 • 12 dl havregryn
 • 50 gr solrosfrön
 • 1.5 dl hackade nötter
 • 2 dl vetegroddar
 • 3 dl kokosflingor
 • 25 gr sesamfrön
 • 2 dl råsocker

 

Blandas i det torra:
 • 1,5 vatten
 • 1,5 dl olja
 • 0,5 tsk vaniljessens
 • 0,5 tsk salt

 

Rosta i långpanmna, 20 minuter i 200 grader.


Vackra rådjur som sällskap i höst

 
 
I detta skede väntar de flesta av oss fortfarande på sommarvärmen. På Hamngatan reas dock sommaren ut just nu och vi tar en kik på höstens godbitar istället. Det hördes hejdade jubel från oss i personalen förra veckan när vi fick en leverans från Marimekko. Jag hade fullt upp hela dagen med att få ordning på alla produkter, och det klart att det tar sin lilla extra tid när det finns mycket fint att se på.
En av favoriterna hos oss alla är Kaunis Kauris. Bakom designen är Sami Ruotsalainen och Theresa Moorhouse som har gjort sin egen tolkning av Bambi.
Namnet betyder "vackra rådjur" och visst är det ingen tvekan om att det är fint. Med ett sånt bäddset slipper man känna sig ensam under höst och vinternätterna, och samma mysfaktor ligger över muggarna. Det är sällan jag väljer "mysig" som egenskapsord för enskilda produkter, speciellt när det gäller porslin, men den här gången kan det inte hejdas.
 

Cults Vegeborste är både snygg och smidig

 
En given detalj på diskbänken såhär års är Cult Designs Vegeborste. Den passar utmärkt i två,- och trefaten och gör sig snygg i kombination med diskmedelspumpen eller någon av Cults andra fyrkantiga skapelser. Midsommar är över, och nu kanske ni tycker att jag är lite efter min tid. Fast Juli månad betyder ju inte att det är slut på härlig nypotatis. Sommaren har ju bara börjat. Om ens det, vill säga. 
 
Borsten funkar såklart lika bra till andra grönsaker och rotfrukter, och är lika dekorativ och användarvänlig.

RSS 2.0