Klassikernas klassiker från Grythyttan

Förutom Bistroserien har vi fått in de här klassikerna inför sommarsäsongen. Grythyttan föddes när smeden Carl Lindqvist började tillverka hästskor 1895. Hans kvalitetstänkade var stort och smidet blev snabbt eftertraktat. Till nästa generation hörde Artur Lindqvist som är fadern till A2, ett av våra mest traditionsrika verk när det gäller trädgårdsmöbler. Den dök upp i bersåer, trädgårdar och uteserveringar och följdes upp med ett fullt möbelprogram för uteplatsen.

Grythyttan växte ytterligare under 40 - och 50-talet och möblerna blev synonyma med kvalitet och tradition. Vi är många som nöjt gungat långa stunder i en A2, och trotjänaren ser ju inte ut att vara utdöende om ni frågar oss.

Den är snarare en funktionalistisk stilikon när det gäller utemöbler, och den rogivande svikten är av hög igenkänningsfaktor i vårt avlånga land.

Vi har såklart även bordet, för en drink på tu man hand eller dukat för trädgårdsfest.


Shoppingbagar med vår logga

Sofie och Monica heter tjejerna bakom företaget Japa Mala. De har arrangerat och guidat resor i Asien i många år, och samtidigt lärt känna många familjeproduktioner. Något som med tiden har lett till ett starkt samarbete med flera asiatiska hantverkare.
Nu har även vi fått ta del av deras hantverk och estetik i de här tygpåsarna, som är gjorda av återanvända sari-tyger, och har nu vår logga. De finns i tre storlekar och en salig blandning av mönster och färger. Japa Mala värnar om ett socialt entreprenörskap och en rättvis produktion, vilket ger en trygghet som betyder mycket för oss.

Perfekta på badbryggan i sommar, men funkar för all del lika bra som miljövänliga matkassar.


Nya generationens planteringslådor

Hade jag inte bott i lägenhet så hade jag nog varit i full färd med att planera sommarens odlingar. Sockerärtor, mangold, rädisor och så en himla massa kryddor förstås. Det står några örtkrukor i fönstret och det är vad jag för nöja mig med tills vidare.
För den som har lite mer plats, men saknar ambitionen att anlägga ett riktigt trädgårdsland heter lösningen Bacsac. Ytan behöver inte vara stor här heller, balkongytan kan räcka och blir över.

Idén föddes när de tre fransmännen bakom märket möttes och ville hitta lösningen till just det här platsproblemet. Behovet av en trädgård försvinner plötsligt när man kan odla i säckar på terassen. Bacsacs utveckling började genom ett planteringsexperiment, och idag är de nya generationens planteringslådor.

Vi lockas alltmer av flexibilitet och rörlighet, något Bacsac inbjuder till med sina handtag och lätta vikt. Säcken kan följa var som helst, och fungerar lika bra inomhus på vattentåligt underlag som utomhus. Det bästa med säckarna är dock det jämna flödet av luft och vatten i jorden. Genomträngligheten av luft ger rötterna syre, och överflödigt vatten åker rakt igenom säckens botten vilket låter jorden andas ytterligare.

Säcken är tillverkad i dubbelväggig geotextil, som är frosttålig, UV-resistent och helt återvinningsbar. Inte helt fel, tycker jag.

Fräscha pasteller från Waterquest

Danska Waterquest blandar glatt olika tidstypiska stilar i sitt sortiment. De erbjuder uppvridna plåtleksaker, porslin à la femtiotal och så de här skapelserna som nu har kommit till oss.
Förvaringslådor och tidningshållare i vårigt lättsmälta pasteller och skarpt solgult, samt snygga lampor i retrostil för både taket, väggen och skrivbordet samsas nu på Hamngatan 10.

Våren tågade in hos oss ganska tidigt, och längtan efter spirande grönska och soliga sommarkvällar blir inte mindre av alla ljusa och pastelliga nyanser som samsas såväl inom inredning som mode och makeup i år.

Färgsprakande franskt från Fermob

Stolarna har anor från 1800-talet, och gjorde debut på Paris blomstrande uteserveringar. 

De blev snabbt populära bland caféägarna på de italienska gatorna då möblerna enkelt kunde vikas ihop och ställas in i lokalen vid dagens slut. På så sätt slapp caféägarna betala skatt för en permanent uteservering. 
Bistro har fortfarande kvar sin tidlösa charm, men är samtidigt en modern möbelserie. Designen är minst sagt hållbar som har tålt ögats slitage under mer än ett sekel.

Idag är Fermobs den ledande franska tillverkaren av utemöbler, men designers som Frédéric Sofia, Pascal Mourgue och Sophie Labayle.

De iögonfallande färgerna livar upp stämningen på såväl balkongen som i drivhuset eller i skuggan av en stor björk.

...och nu även inne på Hamngatan 10!

Dricksflaska från Eva Solo

Efter några dagar i Åres backar är jag åter i härliga Östersund. Vädret för tankarna direkt till sommarens lata dagar i solen. En solstol, en tidning och gärna något kallt att dricka.
Henrik Holbæk hade miljön i åtanke när han formgav den här dricksflaskan för Eva Solo. Med skandinaviens friska kranvatten finns ingen anledning att bära med sig vatten från affären. Eva Solos dricksflaska tillgodoser inte bara ditt behov av vätska när du är i farten, utan också behovet av snyggt formgiven design. Den passar lika bra på kontoret som i strandväskan eller att släcka törsten med på gymmet.
Flaskan är gjord i plast, men så robust att den tål hårdhänt behandling, med en praktisk rem som gör att den går lätt att få tag på i väskan.

Som en kittlande 50-talsflört

Nu välkomnar vi Rörstrands Kulinara till vårt sortiment. Det var under sin kulinariska upptäckresa genom trädgårdsland och svenska skogar som Hanna Werning hittade inspirationen till Kulinara. Dekoren består av både vilda och odlade smaker, och själv blir jag glad så fort jag ser den. Dessutom för den tankarna till sensommarens skörd av morötter och bönor, och kittlar smaklökarna till vansinne.

Den prunkande serien är en handplockad favorit idag, och lär komma att bli en ny, älskad porslinsklassiker. Eller vad tror du?


Östersund i ny skepnadVi hälsar glad påsk med en lokal designnyhet, och bryter av allt vad påskfärger heter med lite grafiskt svartvitt.

Tjejen bakom Skyline Östersund heter Sara Helene Gedda, och är frilansande illustratör, grafisk formgivare och animatör. Vi har fått in brickor och handdukar ur serien (och älskar dem).
Helene beskriver sin formvärld som en plats där rosakindade blyertskaraktärer och svarta grafiska linjer är ett måste. I det här fallet är det ett grafiskt tecknat Östersund vi ser. Motivet har handritas för att få fram den unika, lekfulla skepnaden av vår stad. Vad tycker ni?


Nytt från RIG-TIGVi har fått in några stilrena produkter till köket från RIG-TIG by Stelton. Skålarna är gjorda i bambumelamin där 30% bambufibrer lagts till för att skapa en intressant struktur, och adderar du salladsslungan till din skål får du snabbt salladen tvättad och torr.

Med dressingshakern är du rustad för att skapa din egna signaturdressing. Sötsur, kryddig eller mild till sommarens alla grillrätter och sallader. Shakern tjänar dessutom som stilren detalj på bordet då den är både snygg och enkel att hälla ur.

Designfavoriter från NordenPlockade upp senaste numret av Sköna Hem som tålmodigt väntat på att bli läst de senaste veckorna, under Earth Hour igår. Ni glömde väl inte, va? Tar andra halvan till söndagskaffet och möts av det här. En sida med några av våra käraste designverk.

Vi kan inte annat än hålla med om att förra århundradets möbel, Laminofotöljen gjort sig förtjänt av utmärkelsen. Att Muuto's Mhy är en allsidig lampa som man helst skulle vilja ha både i barnrummet och på kontoret, och att det är lite roligare att få hänga kappan på Swedese's Three än på en vanlig väggkrok.

Hade Sköna Hem hittat rätt favoriter, eller har de missat din?

RSS 2.0