Härligheter från Höganäs

Tycker ni om det klassiska Höganäskruset så kommer ni förmodligen tycka om det här!
En öronprydd serie som erbjuder det mesta i servisväg, och som inspirerats av Höganäs långa historia och minnena av kruset som funnits i de flesta svenska hem. Dessa skålar, ljusstakar, kaffemuggar, temuggar och fantastiskt söta espressomuggar finns i sju både glansiga och matta utföranden, och har nu fått ta plats på Hamngatan 10.

Den framgångsrika designgruppen Front är skaparna bakom denna design, och deras främsta mening är att de olika delarna ska fylla sin funktion och vara en del av användarens vardag i många år framöver, mer än att skapa något som håller en kort period.
De mindre skålarna lämpar sig bra för exempelvis snacks, röror eller soppa, medan den större är en utmärkt uppläggningsmodell för såväl mat som sallad. Eller varför inte som fruktskål? Till samtliga muggar hör ett träfat, som även passar som ett praktiskt lock.

Det är kanske tidigt att tänka på julen, men ljusstaken, med sin klassiska modell i ny design, ger lite juliga vibbar, och det är lätt att drömma sig ett par månader framåt...


Höstens trendspaning på Formex

Nordens största designmässa gick av stapeln i början av månaden, och självklart var vi på plats när man slog upp portarna på Formex 2011. Fyra dagars trendspaning i ett välorganiserat virrvarr av färsk design gav såklart flera nya favoriter. Hela 1001 utställare fanns på plats, och utan att klaga kunde vi konstatera att det fanns en hel del att gå igenom.

Montrarna erbjöd något för alla smaker, men självfallet lite mer av säsongens hetaste. Färgstarka och kontrastrika textilier mötte det lantligt romantiska, men det tydligaste inslaget var inte helt oväntat de skavda och fuskslitna naturmaterialen. Rostig plåt, slitna djurskinn, trästubbar och koppar kom igen i monter efter monter. Miljövänligt, ekologiskt och återvunnet har även det klättrat högt på trendtoppen, och vad vore bättre än att anamma detta?

Detaljerna höjer mysfaktorn

Det är lätt att bli lite hängig när regn och rusk tar över efter sommaren. De sena kvällarna bjuder inte på en tillstymmelse till ljus när vi börjar närma oss Oktober, men det har sina fördelar det också. Härliga färger och frisk luft utanför dörren, samt mjuka kuddar, levande ljus och kanske en brasa inomhus låter ju inte helt fel när man tänker efter.

Små saker kan göra så mycket, och med väldigt enkla medel förändrar man känslan i ett helt rum. Dekorera, piffa upp och njut!


Sista chansen på Josef Franks tapeterJosef Frank var en Österrikisk arkitektprofessor som förkastade de hårda och sterila trenderna. Han utvecklade sina skapelser med stor kreativitet och färgrikedom, och förespråkade accidentismen, en stil som symboliserar tillfällighet och frihet. Han menade att denna typ av former och mönster verkar lugnande på betraktaren, medan klara och enfärgade ytor går snabbt att svepa blicken över och inte erbjuder något av intresse. Josef emigrerade till Sverige kring 1930. Här anställdes han av Svenskt Tenn, och 1934 sköt hans karriär i taket med ett internationellt genombrott. Tidigt under sin uppväxt började Josef fascineras av växtlighet, vilket speglas i flera av hans verk, bland andra mönstren i Paradiset, Vårklockor samt Eldblomma. De här tapetmönstren har fram till höst varit i produktion hos Boråstapeter, men har nu slutat tillverkas efter en rättighetstvist mellan Boråstapeter och Svenskt Tenn, som efter sitt nära samarbete med Josef säger sig ha rättigheterna till hans mönster.

Svenskt Tenn har för närvarande inga planer på att ta upp produktionen, och vi har därför passat på att köpa upp ett litet lager av dessa sköna mönsterklassiker. Du är varmt välkommen till oss inför nästa omtapetsering!


Mateus meets Marcus

Ett möte mellan portugisiskt hantverk och svensk design ger Mateus keramik. I sammarbete med kocken, författaren och entreprenören Marcus Samuelsson har Mateus formgivit servisen ”Mateus meets Marcus”.
Samlingen erbjuder tallrik, mugg, två varianter av skålar samt tekopp- och fat, och speglar det intrycksfulla mötet mellan Mateus och Marcus, samt Marcus egna själ och artisteri. Stengodset är naturvitt och lättmatchat efter tycke och smak, men framförallt unikt och intressant i sig.

Inspirationen till produkternas modernitet och struktur är hämtad ur Marcus liv och därmed många delar av världen. Skårorna i keramiken, som ska påminna om lågor från en öppen eld, är bara ett exempel.
New Yorks storstadspuls möter svenskt och avskalat samtidigt som Marcus Etiopiska bakgrund varit en central inspirationskälla, och någonstans i denna gränslösa blandning av intryck föddes idén till en rad nu färdiga produkter. Stengods är ett hållbart och pålitligt material lämpat både för vardag och professionell användning, och produkterna tacklas utan problem med såväl diskmaskin som ugn och mikro.

Nu har vi fått in den härliga servisen på Hamngatan 10, välkomna in och kika!


Cult Design och terrakottaTerrakottan är tillbaka bland trenderna, och förutom  trendfaktorn har materialet en hel del härliga egenskaper. Ingen krukväxt får en mer naturlig omfamning än den som växer ur en terrakottakruka. Man brukar säga att det är ett levande material, då det både andas och dricker. Det porösa materialet hjälper till att balansera temperaturen, fuktigheten och syremängden i krukan vilket ger växterna en miljö som är snarlik deras naturliga. Råkar man ut för en olycka och något rasar i golvet så är terrakottan också starkare än bränd lera i allmänhet, då den bränns längre och i högre temperaturer.

Nu när naturen får ta mer rum än på väldigt länge i våra hem, har Cult kommit med flera produkter i, just det, terrakotta. Nyfiken? Välkommen in hos oss på Hamngatan!


Höstens färgerÄr du en av alla som drar en lång suck eller två när hösten står för dörren? Tänk om! Den här årstiden har så mycket att erbjuda, däribland alla härliga färger. Enligt de allra flesta dominerar nog ganska dova och mustiga färger i bilden av höstens färgpalett. De mest iögonfallande och klara färgerna läggs åt sidan medan vi vänder blickarna mot mörkt och murrigt, för att så varmt välkomna de ljusa och sprakande nyanserna till våren och sommaren igen. Hösten är, färgmässigt, den stora favoritårstiden hos många, och det kan med stor sannolikhet hålla i sig även i år. Hösten 2011 präglas till stor del av nyanser nära rostrött, terracotta och kamel, men de lite blygare naturfärgerna är absolut inte att förglömma. Betonggrått, smutsbeige och naturvitt, samt oliv och blågrått är också på tapeten. För den som gillar denna trend är naturellt trä och oblekta textilier även de ett par säkra kort som definitivt gör sig sedda i år. Naturen skapar harmoni utanför dörren, och det är inte helt okänt att dess färger kan bidra med detsamma inomhus. Dessutom är de lätta att piffa upp med mindre detaljer när våren smyger sig på.


RSS 2.0