Snapsglas med dubbel funktion



Luva är namnet på detta dubbelfunktionella snapsglas från Sagaform. Glaset har nominerats till det prestigefyllda priset Formex Formidable, som belönar intressant och tidstypisk design av hög kvalité.

Ansiktena bakom Luva's design är Anna Leckström och Kolbrún Leósdóttir, som tillsammans utgör designduon formforyou. För Anna och Kolbrùn handlar design om det intrelligenta samspelet mellan funktion och form. Luva är ett tydligt exempel, med finessen att glaset blir en dekorativ tomte när glaset inte används. De finns nu även på vår webbshop!


Härliga tomtar från Åsas Tomtebod



Med en ynka månad kvar till dopparedagen vill vi visa er dessa underbara skapelser. En hel familj tomtar har anlänt till oss, raka vägen från Åsas Tomtebod.
Vi pratar om gedigna hantverksprodukter i unik design, tillverkade med kärlek och själ, av svensk ull.

Åsa säger sig själv ha hämtat viss inspiration under sina promenader i våra svenska skogar, och idag finns hennes populära vättar och tomtar i många olika länder. Vi förstår varför, gör du?


Vitvinsglögg med äpple



Helgen är slut, men det betyder inte att det är slut på lugna stunder och mys i soffan. Butikerna är som sagt fyllda med härliga julnyheter, och vi kan inte låta bli att längta lite extra till den 24:e nästa månad. Som uppvärmning inför advent bjuder vi på ett litet glöggrecept i all sin enkelhet.

4 dl äppeljuice
1 stort svenskt äpple
Torkad ingefära
3 små kanelstänger
ca 15 torkade nejlikor
1/2 vaniljstång
6 dl vitt vin
citron och strösocker efter smak

Mät först upp äppeljuicen i en kastrull. Klyfta äpplet och lägg i kastrullen. Tillsätt en centimeter torkad ingefära, kanelstänger, nejlikor och den snittade vaniljstången. Låt detta koka upp och koka under 10 minuter.
Tillsätt vinet och värm det tills det precis börjar koka. Tag av från plattan, sätt lock på kastrullen och låt stå över natten i kylstkåpet.

När glöggen skall drickas, värm upp den och smaka av med citronsaft och socker. Sila glöggen och drick varm eller kall, dekorera gärna med ett par äppelklyftor i varje glas.


Mode och Design från Ceannis

Vissa älskar att strosa i butiker såhär års, medan andra hellre skulle slippa. Tillhör du de sistnämnda har du väl inte missat vår webbshop, där det dessutom är 10% rabatt på allt just nu!

Ett julklappstips till den modeintresserade är våra axelrems- och sminkväskor i fuskpäls, från Ceannis.



Ceannis produkter tillverkas alltid av material av hög kvalitet. Varje litet spänne har lika stor betydelse som det mest avancerade lädret. Väskornas design och utförande är förankrad med asiatisk sensualism, samtidigt som de har tydliga europeiska influenser.
Företaget samarbetar med leverantörer över hela världen och är djupt engagerade i deras välgång och utveckling.


Återbruk när det är som bäst

Traditionsenligt julrött i all ära, men Afroart satsar på färg i många glada kombinationer för såväl högsommar som jul. Accentfärgen kan ju vara vilken som helst även i juletid, för den som bara vill och vågar!

Med unik design och traditionellt hantverk skapar Afrort arbetstillfällen i många regioner där hantverket är den viktigaste inkomstkällan. De här änglarna som är tillverkade i Mali, där hantverkarna arbetar under bra förhållanden och får rättvis lön är ett av många exempel.
Vi gillar återbruk, och då även dessa änglar, där det huvudsakliga materialet är återanvända läsk- och konservburkar, som dessutom gör varje ängel unik.

Änglarna finns i två storlekar där den största är 7x10 centimeter, och fungerar utmärkt som julgranspynt, men är självklart lika fina stående i hyllan eller på bordet.


Polkajul från Cult Design



Julen står snart för dörren, även om det känns långt bort i vår snöfria vinterstad. Hos oss på Hamngatan är det redan jul i viss mån på hyllor och bord, och vi hjälper dig gärna att fixa stämningen inför advent.

Bland fyra julserier från Cult Design blev dessa rödvita godbitar våra favoriter, och de finns nu på Hamngatan 12. Serien erbjuder fyrkantiga ljusmanschetter och lyktor i sann Cult-anda samt polkabockar och adventsljusstakar i stilrent utförande.


Hur du rengör din stekpanna

 

När man lyckats bränna fast något i en gjutjärnspanna behövs oftast en ordentlig rengöring. Har pannan några år på nacken finns det bättre sätt än ett evigt gnuggande med stålullen. Häll ett lager salt över stekpannans botten, gärna 4-5 millimeter. Ställ sedan pannan på spisen, med värmen på max. Låt den stå i cirka 30 minuter, men se till att skaka om emellanåt.
Saltet drar ur allt fastbränt fett ur pannan och gör den som ny.

För att undvika att maten bränns fast igen den närmaste tiden kan du hälla rejält med olja i stekpannan och låta den stå ytterligare cirka 20 minuter. Denna gången på mycket låg värme. Skaka hela tiden, och se till att bottnen alltid är täckt av olja.

Avsluta proceduren med att hälla av överflödig olja och torka ur stekpannan med hushållspapper. Sedan är den redo för allt vad den kan tänkas utsättas för!


MIHO Unexpected Things



Galet designade, men samtidigt ser de riktigt mysiga ut. En tam variant av vilda djur skulle man kunna säga. MIHO heter det italienska företaget som ligger bakom dessa skapelser. Eftersom att de har varit med sedan 1935 kan de sin sak. För visst är de fräcka?

Det började med tyger avsedda för möbler och kläder, och med tiden har sortimentet växt sakta men säkert. Det senaste tillskottet är en hel koloni djurhuvuden, av återvunnen kartong, och i samma mönster som deras tyger. 

En blommig älg eller en hjort i polokrage är kanske inget man vill stöta på i skogen, men på hallväggen låter det väl helt underbart?


Grattis till våra vinnare!



Tävlingarna är avslutade och vi har satt oss ner och gått igenom era bidrag. Vår favorit blev Sandra M Larsson's kärleksförklaring till hösten, som hon diktat ihop med kreativitet och en lagom dos humor:

"Mitt första möte med hösten var nittonhundrasjuttiotre,
när jag efter nio månader och många värkar äntligen gjorde entré. Sedan dess har alltid hösten varit min favorit och jag har mitt i sommaren alltid längtat dit. Hösten betyder slutet på sommarens allergier
och alla jobbiga getingfobier. Den klara luften gör att man andas lättare igen, därför räknar jag numera hösten som min bästa vän. För att inte tala om att hösten innebär paket och tårta och en dag som bara är min, ännu bättre blir det om jag i dessa vackra koppar får njuta mitt koffei
n.

Hur många feltryck var det i broschyren då?
Sju stycken är svaret, och en av er som hittat alla är Maritta Fredriksson som får en adventsstjärna från Watt & Veke.

Grattis till er! Ni är välkomna till Hamngatan 10 för att hämta ut era vinster!

RSS 2.0